CUADERNOS DE JAZZ

La Fundació Ebbe Traberg, de caràcter cultural i d’àmbit estatal, va ser creada el 1996 per Ebbe Traberg i la societat Cuadernos de Jazz Editores SL i inscrita en el registre de fundacions del Ministeri d’Educació i Cultura amb el número 303-C. Va tenir com a principal objectiu el de «dur a terme tota mena d’activitats orientades a la difusió, suport a la creació i, en general, major implantació social a la música contemporània i especialment de l’jazz». Va rebre en donació el ric patrimoni jazzístic de l’escriptor i crític de jazz Ebbe Traberg (1932-1996), d’origen danès però resident a Espanya des dels anys seixanta. Amb el temps, al fons original es van incorporar altres llegats: Raúl Mao (2011), fundador de la revista Cuadernos de Jazz, els periodistes José María García Martínez (2012) i Javier de Cambra (2014) i el mateix fons de Cuadernos de Jazz (2014).

Des de la seua posada en marxa la fundació va promoure o col·laborar en diferents activitats, com un concert de presentació a càrrec de Tete Montoliu i el contrabaixista danès Niels-Henning Ørsted Pedersen al Centro Cultural de la Villa de Madrid o el primer Festival de Jazz d’Ezcaray (1997); l’enregistrament del disc Music for Ebbe-Live in San Sebastian 1997, amb la participació del Repertory Quartet, Gary Bartz, Jeanne Lee i Jorge Pardo (El Delirio, 1999); una gira del grup danès Pierre Dörge New Jungle Orchestra (2001); unes jornades de jazz europeu dedicades a Àustria al Festival Internacional de Jazz de Madrid (2004); una gira de concerts del Joachim Kühn Iberia Trio (2006), amb motiu de l’desè aniversari de la Fundació; o la participació en el projecte De aquí, de Carlos González, dedicat a versions jazzístiques de compositors espanyols de segle XX (2007).

En un altre àmbit destaca l’organització a partir dels seus fons d’exposicions que van recórrer diferents ciutats espanyoles: Síncopa negrita: el diseño en el disco de jazz (2005-2008, València, Tarragona, Terrassa, Madrid), Con acento. Memoria gráfica del jazz en España (2013, València, Madrid), i la col·laboració en publicacions com el llibre The History of European Jazz, coordinat per Francesco Martinelli (2019).

El 2012 la Fundació va arribar a un acord amb la Generalitat Valenciana per al dipòsit dels seus fons a l’Institut Valencià de la Música (hui Institut Valencià de Cultura), que es va encarregar de guardar-los i descriure’ls. Aquest procés es va veure dificultat per la crisi econòmica però finalment ha començat a donar fruits.

La Fundació va ser presidida des de la seua creació per Raúl Mao, i després de la mort d’aquest, per María Antonia García. Després de la seua dissolució en 2021 els seus fons seran donats de forma definitiva a la Generalitat Valenciana, per posar-los a disposició d’investigadors i usuaris a través de l’Institut Valencià de Cultura.