Nom: Fons Raúl Mao
Descripció: El fons Raúl Mao està constituït per una col·lecció de llibres, revistes i discos adquirits al llarg de tota la seua vida per Raúl A. Mao, alguns d'ells a l'Argentina. En vida va incorporar bona part de la seua documentació als fons de la Fundació Ebbe Traberg, amb els quals s'ha unit formant un tot a vegades indissociable.
Codi de fonsES.46001.IVC/FRMAO/
TitolFons Raúl Mao
Dates1944-2013
Nom del productorRaúl Alberto Mao Fernández
Història del productor

Raúl Alberto Mao Fernández va néixer a Buenos Aires el 12 de setembre de 1944 i va morir a Madrid el 8 de febrer de 2013. Va arribar per primera vegada a Espanya el 1973 i es va quedar sis anys. Va tornar després a Buenos Aires per un breu període abans de traslladar-se a EE. UU. i passar-hi dos anys. Va tornar a Espanya a principis de 1983 i es va instal·lar definitivament a Madrid, on va viure la resta de la seua vida. A Buenos Aires va estudiar cinema i fotografia i va ser fotògraf professional; a Espanya va treballar en una multinacional financera més de quinze anys i va simultanejar aquesta ocupació amb la seua vocació pel jazz. Finalment es va dedicar per complet a la música de jazz, una de les seues grans passions, com a editor i promotor.

Raúl comptava que es va aficionar al jazz després d'escoltar el disc The black saint and the sinner lady, de Charles Mingus, que va comprar per casualitat. Des de llavors Mingus va ser un dels seus artistes favorits, al costat de Miles Davis, Bill Evans i Ornette Coleman entre d'altres. Tenia gustos diversos fomentats per hores i hores d'escolta però li interessava especialment el jazz arriscat, a contracorrent.

La seua primera relació amb el periodisme jazzístic es va produir a mitjans de la dècada de 1980 a través de la ràdio, al programa Esa vieja magia negra, una producció original de Raúl i María Antonia García, que els dos presentaven, a mitjanit, dos dies per setmana, primer en una xicoteta emissora local de la Comunitat de Madrid, després en l'emissora lliure Radio Iris i més tard a Radio Ciudad de Madrid, amb la col·laboració eventual de Ebbe Traberg i altres especialistes. El 1990, i després d'haver desaparegut Quàrtica Jazz (revista publicada a Barcelona fins a 1987), Raúl i Maria Antònia van fundar la revista Cuadernos de Jazz, que Raúl dirigiria durant la resta de la seua vida, fins a 2010 en paper i després en edició digital. Vint-i-cinc anys va complir la revista, considerada com la més important que s'ha dedicat a Espanya a aquesta música; la seua trajectòria es fon amb la vida de el mateix Raúl.

El 1996, a petició de Ebbe Traberg, va participar a través de l'empresa Cuadernos de Jazz Editores SL en la creació de la Fundación Ebbe Traberg i va ser president del seu patronat fins que va morir. Des de 2002 va ser membre de la International Academy of Jazz Hall of Fame de la Universitat de Pittsburgh (EE. UU.) i del 2003 al 2008 va formar part del jurat del Hans Koller Preis (Àustria) en la modalitat de jazz europeu. També va ser jurat de el Concurso Internacional de Intérpretes de Jazz del Festival de Granada. Va ser assidu convidat a taules rodones i seminaris sobre jazz, entre ells el seminari Jazz i medios de comunicación organitzat per la Universidad Carlos III de Madrid, el 2004.

Raúl Mao va ser també un amant de la música clàssica i l'òpera, el cinema, la literatura, els viatges, la bona taula i la conversa amb els amics.

Història arxivísticaEl fons va ser incorporat per Raúl Mao al de la Fundación Ebbe Traberg, que en aquest moment presidia, però és possible distingir una part d'ell per alguns trets que identifiquen al seu propietari original.
Dades sobre l'ingrésRecollit a la seu de la Fundació Ebbe Traberg a Madrid i traslladat a València el 2011
Abast de contingutEl fons està integrat principalment per llibres, registres sonors en diferents formats i revistes, que procedeixen tant del període de formació durant la seua joventut a l'Argentina com de l'etapa en què, instal·lat ja a Espanya, va tenir diferents activitats relacionades amb el jazz.
Condicions d'accésConsulta prèvia sol·licitud
Condicions de reproduccióEs podran reproduir totes les obres que siguen de domini públic. La reproducció d'obres que no pertanyen al domini públic només serà possible quan es realitze per a ús privat del sol·licitant i exclusivament per a fins d'investigació, d'acord amb el que estableix la legislació vigent.
LlocsBuenos Aires, Madrid
TemesJazz