Nom: Fons José María García Martínez
Descripció: Conté una col·lecció de registres sonors en diferents formats, sobre tot de música de jazz però també de música brasilera i músiques tradicionals no occidentals. Destaquen les cintes de casset amb entrevistes i concerts de jazz enregistrats en directe per José María García. També una col·lecció de llibres, revistes espanyoles i estrangeres, retalls de premsa, cartells, fotografies, programes de mà i altres materials efímers. El fons inclou així mateix documentació arxivística diversa: correspondència, acreditacions de premsa, entrades a concerts , escrits propis, esborranys, etcètera.
Codi de fonsES.46001.IVC/JMGM/
TitolFons José María García Martínez
Dates1957-2017
Nom del productorJosé María García Martínez, Chema García Martínez
Història del productor

Més conegut com Chema García Martínez, va néixer a Madrid el 1957. Ha intervingut com a bateria en els festivals de jazz de Vitòria-Gasteiz i Almeria i en l'Exposició Universal de Sevilla 1992, al costat de The Siankope Brothers Jazz Band i la Madrileña Jazz Band. A més ha guanyat el V Concurs de Relats de Ficció Dos Hermanas i ha segut crític de cinema i director de la Federació de Cineclubs de l'estat espanyol, encara que principalment escriu sobre música. Actualment resideix a Rio de Janeiro.

El seu primer text en premsa escrita el va publicar la revista Cortineta en 1973. Va exercir la crítica musical al diari Ya de Madrid entre 1979 i 1990; des d'aquest any va formar part del l'consell de redacció de Cuadernos de Jazz i des de 2004 és crític de jazz del diari El País. Al costat de Miquel Jurado va ser responsable dels textos de la col·lecció Estrellas del Jazz (2007) publicada per El País. El 2009, el seu article «Un espectador denuncia a un músico de jazz por no tocar jazz», publicat també per El País, va ser profusament comentat pels mitjans de comunicació nacionals i internacionals (BBC, The Guardian, New York Times, Los Angeles Times ...).

El 2006 va dirigir el curs universitari Las vanguardias europeas en el jazz actual a la Universitat Carlos III de Madrid, i el curs Historia del jazz, de Louis Armstrong a Wynton Marsalis a la Fundació Juan March de Madrid. Ha participat habitualment en diversos fòrums internacionals de jazz: Jazzahead!, International Jazz Promoters Meeting, Dutch Jazz Day, Young Jazz X, etcètera. És a més Soci d'Honor del Club de Música y Jazz San Juan Evangelista i membre de l'European Jazz Federation. Des de fa algun temps també publica per compte propi en el seu blog Jazz y Otras Hierbas.

Entre els seus llibres destaquen Del fox-trot al jazz flamenco. El jazz en España 1919-1996 (Alianza Editorial, 1996), Guía profesional del jazz (SGAE-Fundació Autor, 1999), La música étnica. Un viaje por las músicas del mundo (Alianza Editorial, 2002), Esto es jazz. Los 101 + 101 mejores discos de la historia (Alianza Editorial, 2012) i Tocar la vida. El músico de jazz: vueltas en torno a una especie en extinción (Alianza Editorial, 2019), on recopila i actualitza entrevistes i articles publicats al llarg de la seua vida.

 

Història arxivísticaDocuments arreplegats o creats per José María García Martínez al llarg de la seua vida professional com a crític de jazz i altres músiques i com a historiador del jazz a Espanya
Dades sobre l'ingrésDonació directa del propietari per a la seua integració en els fons de la Fundació Ebbe Traberg. Recollida del fons a Madrid, a casa de l'interessat, al juliol de 2017
Abast de contingutCol·lecció de registres sonors en diferents formats, llibres, revistes, retalls de premsa, cartells, fotografies, programes de mà i altres materials efímers, així com documentació arxivística diversa: correspondència, escrits propis, esborranys, etcètera.
Condicions d'accésConsulta prèvia petició
Condicions de reproduccióEs podran reproduir totes les obres que siguen de domini públic. La reproducció d'obres que no pertanyen al domini públic només serà possible quan es realitze per a ús privat de sol·licitant i exclusivament per a fins d'investigació, d'acord amb el que estableix la legislació vigent.
LlocsMadrid
TemesJazz / Flamenc / Música brasileira / Músiques del món